Yerden ısıtma sistemi gün geçtikçe hayatımıza giren evlerimizi veya kullanıma alanlarımızı ısıtmak için kullanılan yeni bir tesisat yöntemidir. Son zamanlarda kullanımı artmaya başlamıştır. Sistem olarak diğer yöntemlerden farklı bir yapısı vardır. Bu şekilde ısıtma yapılacak tüm alanlara tesisat döşenerek petek ve başka benzeri araçlar olmadan ortamı ısıtabiliriz.
Yerden Isıtmada Kullanılan Ekipmanlar
Yerden ısıtma sistemlerinde kullanılan malzemeler diğer tesisat ürünlerine göre biraz farklı bir yapıya sahiptir. İçinden her çeşit ürün barındıran bu sistem komplike bir sistemdir. Yapımı için kullandığımız malzemeler…
- Kollektörler
- Pex Tesisat Boruları
- Straforlar
- Plastik lamalar
- Klipsler
Yerden Isıtma Tesisatının Yapımı
Yerden ısıtma sisteminde zemin etüdü çok önemlidir. Düzgün bir zemin üzerine sistem kurulumu gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Zemin kısmına Straforlar düzgün bir şekilde yerleştirilir. Bu zemin üzerine yerden ısıtma boruları döşenerek kollektöre taşınır. Yalnız kollektörün yeri sistemin bütün odalarına eşit mesafede olmasına dikkat etmek gerekir. Bu ısının tüm odalara eşit olarak dağılmasında büyük fayda sağlar. Yerden ısıtma sisteminde borunun esnek olması sebebi ile değişik yöntemlerde döşeme işlemi gerçekleştirilebilir. Yerden ısıtma borularındaki en önemli özellik borularda ek bağlantı olmamasıdır. Yerden ısıtma tesisatını döşedikten sonra boruların üzerine yaklaşık 5 cm bir şap dökülmesi gerekir. Sonrada şabın üzerine artık kalebodur veya ısı geçirgen parke kullanımı gereklidir.
Yerden Isıtma Sisteminin Faydaları
- Yerden ısıtma sisteminde, ısınmayı sağlayan borular tamamen şap altından geçer ve herhangi bir ek bağlantısı yoktur. Böylece ev içinde görüntüyü bozacak bir durum meydana gelmez.
- Petekli sistemlerde ısınma başladığında, ortamın nemini kuruturlar. Ancak yerden ısıtma sisteminde ortamın havası kurumaz.
- Yerden ısıtma sisteminde boruların zeminden geçtiğini belirtmiştik, bunun bir diğer avantajı evin dekoruna olumsuz etkisi olmamasıdır. Eşyalar yerleştirilirken peteğin önünü kapatmak gibi bir sorun meydana gelmez.
- Ortam, zeminden ısınmaya başladığı için ilk ayakları ısıtır ve böylece daha çabuk ısınma sağlanmış olur. Petekli sistemlerde ise, ısınma radyatör seviyesinden başlar ve yukarı çıkar. Böylece zemin soğuk kalır.
- Düşük derecede çalıştığı için, büyük ölçüde enerji tasarrufu sağlar.